Skip to main content

Yangın Raporu Nasıl Alınır?

İşletmelerin veya konutların başına gelebilecek en kötü olaylardan biri olan yangın felaketlerinde daha önceden alınması gereken önlemler büyük önem taşır. Bu tedbirlerin yanı sıra yangının hangi nedenden ötürü meydana geldiği, olayda bir kasıt olup olmadığı gibi detaylar yangın sonrasına yetkili ekiplerin tuttukları raporlarda yer almaktadır. Bu detaylar gerek sigorta şirketleri ile olan iletişimi kurmak gerekse adli vaka olup olmadığını anlamak adına mühimdir. Bu yüzden tüm işletme sahiplerinin yanı sıra konut sahiplerinin de yangın raporu nasıl alınır konusunda temel birtakım bilgilere sahip olması gerekir.

Yangın Raporu Nasıl Alınır? - Saygın Yangın

Yangınlarda olay yerine ilk intikal eden ekipler yangın raporunu hazırlamaktadır. Bu yangın raporu olay yeri incelemesi diye geçmektedir. Bunun yanı sıra bir de binanın yangına karşı hazırlıklı olup olmadığını bildiren yangın raporları da istenmektedir. Binanın ruhsat alabilmesi adına ciddi ve profesyonel şekilde hazırlanması ve kayıtlara geçirilmesi gereken bu raporlar işletmeler için daha öncelikli olmaktadır çünkü hem bina için ruhsat alabilmek adına hem de işyerinin faaliyete geçebilmesi adına bu rapora ihtiyaç duyulmaktadır.

Yangın raporu yerel belediyelerde yer alan itfaiye teşkilatları tarafından verilmektedir. Bu konuda yetkili kuruluşlar da bu raporu düzenlemekle yükümlüdür. Yangın raporu almak için önce bir başvuru yapılması gerekir. Bunu inşaat işlerini yürüten firma yapabileceği gibi bina ruhsat sahibinin de başvuru anında bulunmasına ihtiyaç duyulabilir.

Yangın Raporu Alırken Hangi Detaya Dikkat Edilmelidir?

Yangın raporu alırken hangi detaylara dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili dikkat edilmelidir. İlgili makamlara başvurmak için ıslak imzalı dilekçe gereklidir. Gerçekleşen yangınlar için ise zaten yangın sonrasında yapılacak incelemeyle olayın gerçekleşme tarihi, saati, yangının gerçekleştiği konumu ve ayrıntıları önem arz etmektedir.

Yangınların hangi sebepten ötürü gerçekleştiği ile ilgili olay anı raporları istek üzerine verilmektedir. Diğer manada kastedilen itfaiye uygunluk raporu ise başvurunun ardından binanın ziyaret edilmesi ile sürecin başladığı bir işlemdir. Yetkili teknisyenler ve uzmanlar binayı kontrol ederek yangına ne kadar hazırlıklı olduğuna dair işaretler aramaktadır. Bu incelemede esas olan yönetmelik binaların yangından korunmasına yönelik hazırlanan ve onaylanarak yürürlüğe giren yönetmeliktir. Tüm paydaşlar bu yönetmelik üzerinden hareket ederek yasal işlemleri tamamlamalıdır.

Bu kontrollerde binada yer alan yangın söndürme sistemleri otomatik is tüm birimleri ile denetlenmektedir. Manuel yangın söndürme sistemleri ise son kullanma tarihleri ve basınçları incelenerek kontrol edilmektedir. Fabrika ve benzeri işletmelerde ise kontrol çok daha detaylı yapılmaktadır.

Yangın Raporu Alırken Hangi Detaya Dikkat Edilmelidir? - Saygın Yangın

Yangın Raporu Kimlerin İşine Yarar?

Yangın raporu bina oturum ve işletim ruhsatı almak isteyen herkesin işine yarayan bir belgedir. Son derece önemlidir ve bu belge olmadan işletmeler faaliyetlerine başlayamaz. Binada yer alan pompaların, hidrantların, yangın söndürme ekipmanlarının, dolaplarının, yangın merdivenlerinin ve kapılarının, yangın algılama ve ihbar sistemlerinin ayrıntılı şekilde tetkik edilmesiyle raporda yer alacak hususlara karar verilmektedir.

Standart bir şablon halinde yer alan yangın raporları, hazırlandıktan sonra gerekli ücretleri ödenerek teslim alınmaktadır. Daha sonra ruhsat işlemlerine başlanabilmektedir. Elbette bina ruhsatı almak için yangın raporu veya itfaiye uygunluk belgesi tek başına yeterli olmamaktadır. Ruhsat için gerekli diğer uygunluk testlerinin ardından sonuç alınabilmektedir.

Yangın raporu alabilmek için onaylanmasını beklemek gerekmektedir. İlgili birimler gerekli incelemelerden sonra bilgileri rapora işleyerek talep eden kişiye teslim etmektedir. Bu süreci yakından takip ederek 10 gün içinde rapor genelde teslim edilmektedir. Elbette bu süre başvuruların yoğun olduğu büyükşehirlerde uzayabilir. Bu yüzden ruhsat almak için erkenden belgeleri hazırlamak ve itfaiye birimlerinden hızlı şekilde randevu alarak binanın incelenmesini talep etmek gerekir.

  • İzlenme: 265