Skip to main content

Gıda Sektörü İçin Yangın Söndürme Sistemleri


Gıda endüstrisi, burada üretilen büyük hacimli ürünler nedeniyle yüksek yangın riskleriyle karşı karşıyadır.

Gıda Sektörü İçin Yangın Söndürme Sistemleri çok önemli bir sistemdir. Çok yüksek proses sıcaklıkları veya kusurlu makine parçaları nedeniyle yangınlar meydana gelebilir. Bu nedenler, yangın veya toz patlamasına yol açabilecek kıvılcımlara veya parlayan korlara neden olabilir. Böyle bir felaketi önlemek için SaygınYangın, tüm hijyenik ve sıhhi gereksinimleri karşılayan, önceden tasarlanmış yangın söndürme sistemlerine sahiptir.

Gıda Sektörü İçin Yangın Söndürme Sistemleri - Saygın Yangın

Gıda ve Tarım Endüstrilerinde NFPA 652

NFPA 652 standardı, gıda ve tarım endüstrilerinde yanıcı toz patlaması tehlikelerinin yönetimi için bir dizi genel gereksinimdir. Bu standart aynı zamanda NFPA 61 olarak da anılır ve tarım ve gıda üretim tesislerinde toz yangını ve patlamayı önlemeye yönelik endüstri standardıdır. Bu endüstrilerde bulunan tüm yanıcı toz tehlikeleri için geçerlidir.

NFPA 652, sıkı güvenlik gereksinimlerini karşılaması gereken tarım ve gıda işleme tesisleri için geçerlidir. Bu standart, gıda işleme tesislerine ek olarak, ağaç işleme ve ahşap işleme tesisleri için de geçerlidir. İşletmeler, kendilerini yangın tehlikelerinden korumak için NFPA 652'de belirtilen standartları karşılayan bir yangın söndürme sistemi kurmalıdır.

Gıda ve Tarım Endüstrilerinde NFPA 652 - Saygın Yangın

Bu standarda uymak için yanıcı toz içeren tüm tesisler bir tehlike analizi yapmalıdır. Bu analiz sırasında tesis sahipleri meydana gelebilecek belirli yanıcı toz tehlikelerini belirlemelidir. Yazılı bir emniyet yönetim sistemi kurmak da dahil olmak üzere bu riskleri azaltmak için gerekli tüm adımları atmalıdırlar. Bu sistem, çalışanlarınızın ve işletmenizin güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, maliyetli yangınları önleyebilir ve şirketinizin zararlarını en aza indirebilir.

Bir gıda işleme tesisi için NFPA 652 yangın söndürme sistemleri, farklı sınıflandırma şemalarını takip eder. Gıda işleme tesisleri, yanıcı tozları işledikleri için belirli güvenlik gereksinimlerini karşılamalıdır. Bu standartlar ayrıca parlama havalandırmasını, basınçlı havalandırmayı ve hava basınçlı havalandırmayı da içerir. Bu standartlar, iç patlamaları önleyerek gıda endüstrisindeki yangınları önlemeye yardımcı olur. Tesis operatörlerinin toz tehlikeleriyle karşılaştıklarında havalandırma boyutunu hesaplamasına yardımcı olurlar.

Türkiye’de restoran yangınları fazla görülebilmektedir. Bu yangınlara pişirme ekipmanları neden olur ve restoranlar için özel yangın söndürücü kullanılması şarttır. Ticari pişirme ekipmanları yiyecekleri hızlı bir şekilde ısıttığından ve yanıcı yağlar içerdiğinden, yangınları önlemek ve hasarı en aza indirmek için bu söndürücülerin kullanımı çok önemlidir.

Bu yangın söndürücüler, yemeklik yağların ve greslerin çok yüksek sıcaklıklara ulaşıp hızla yayılabileceği restoranlar ve diğer ticari mutfaklar için idealdir. Bu tür yangın söndürücü, özel formülü sayesinde kayıpları önlemeye ve işletmenizin güvende kalmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bu tip yangın söndürücüler, oksijen kaynağı ile sıcak yağ arasında koruyucu bir bariyer oluşturmak için yangında yağ asitleri ile reaksiyona giren alkali bir çözelti içerir.

Gıda işletmeniz için bir yangın güvenliği planının olması önemlidir. En önemli adım, Özel bir yangınla ilişkili riski belirlemektir. Ticari bir mutfaktaki bir yangının, ticari olmayan bir mutfağa göre Özel bir yangınla sonuçlanması daha olasıdır. Özel bir yangın söndürücüye yatırım yapmak, yiyeceklerinizi güvende tutmak ve müşterilerinizi mutlu etmek için çok önemlidir. 

NFPA 652 Yangın Söndürme Sistemleri - Saygın Yangın

Bir gıda tesisine Özel yangın söndürücü takmanın birçok nedeni vardır. Sadece ekipmana pahalıya mal olacak hasarları önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hayat kurtarır ve çalışanlarınızın güvenliğini sağlar. Biraz araştırma ile mutfağınıza uygun bir çözüm bulabilirsiniz. Yaptığına sevineceksin. Gıda endüstrisi için Özel yangın söndürücü, çalışanlarınızın ve müşterilerinizin güvenliğini sağlamanın ucuz ve kolay bir yoludur.

Gıda sektörü için yangın söndürme sistemlerinin kurulumu, mutfaktaki yangınları önlemek için çok önemlidir. En iyi korumayı sağlamak için:

  • Yangın söndürme sistemleri sertifikalı bir yüklenici veya uzman tarafından kurulmalıdır
  • Farklı yangın söndürme sistemleri, farklı yangın türleriyle mücadele etmek için farklı süreçlere sahiptir.