Skip to main content

Gazlı Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Gazlı yangın söndürme sistemleri, özellikle su kullanımının veya diğer geleneksel söndürme yöntemlerinin mülke zarar verebileceği veya ek tehlikeler yaratabileceği alanlarda, yangınları söndürmenin en verimli ve zararsız yöntemlerinden biridir. Bu sistemler, alevi hızlı bir şekilde söndüren ve yayılmasını önleyen özel gazlı maddelerin kullanımına dayanmaktadır.

Gazlı Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Otomatik ve manuel olmak üzere iki türlü gazlı söndürmeden bahsedebiliriz. Kapsamı çok daha geniş tehlikeli sayılabilecek sektörlerde, otomatik sistemleri kullanılırken, tehlike seviyesi nispeten daha az olan çalışma alanlarında ise karbondioksitli gibi manuel cihazlar kullanılabilmektedir. Ancak diğer gaz türlerinin otomatik olarak kullanıldığını da bilmek gerekir.

Otomatik Gazlı Söndürme Sistemleri Üniteleri

En yaygın gazlı söndürme türlerinden biri otomatik gazlı söndürme sistemidir. Genellikle aşağıdaki ana bileşenlerden oluşur:

1. Gaz ajan tankı: Gazlı söndürme sistemi, belirli bir gaz ajanını özel tüplerde veya tanklarda depolayarak çalışır. En yaygın gazlar freon, inert gazlar (örn. argon, nitrojen) ve halojen bileşikleri içeren gazlardır (örn. halon, halojenli hidrokarbonlar). Gaz ortamının seçimi, odanın özelliklerine ve yanıcı malzemenin türüne bağlıdır.

Otomatik Gazlı Söndürme Sistemleri Üniteleri

2. Yangın algılama: Gazlı söndürme sistemleri genellikle odayı alevler veya yükselen sıcaklıklar için sürekli olarak izleyen yangın dedektörleri ile donatılır. Sensörler bir yangın belirtisi algıladığında söndürme sistemini devreye sokar.

3. Kontrol sistemi: Bu sistemlerde genellikle yangın dedektörlerinin, gaz tankının ve sistemin diğer bileşenlerinin çalışmasını kontrol eden bir kontrol sistemi bulunur. Yangın algılandığında söndürme sisteminin otomatik olarak devreye girmesini sağlar ve yangın alarm sistemi veya tahliye sistemi gibi diğer bina güvenlik sistemleri ile entegre edilebilir.

4. Dağıtım ağı: Gaz ortamı iletilir. Tanktan, dağıtım şebekesi vasıtasıyla söndürme gazı ile kaplanacak odaya kadar iletildiği görülmektedir. Dağıtım ağı, odanın tavanı veya duvarları boyunca yerleştirilmiş ve gazın eşit şekilde dağıtılması için delikleri olan borulardan veya boru hatlarından oluşabilir.

5. Dağıtıcılar: Dağıtıcılar veya memeler, bir gazlı söndürme sisteminin temel bileşenleri arasındadır. Dağıtım şebekesinde bulunurlar ve söndürme sistemi devreye girdiğinde otomatik olarak açılırlar. Bunlar açıldığında, gaz ortamı odaya salınır ve alevi söndürerek alevi tutuşmasını önleyerek doldurur.

6. İkaz ve uyarı: Gazlı söndürme sistemi devreye girdiğinde, odadaki kişileri tahliye etmeleri ve uygun önlemleri almaları konusunda uyaran ikaz ve uyarı sistemi devreye girebilir.

Gazlı Söndürme Sistemleri Montajı

Gazlı söndürme sistemlerinin, binanın özel ihtiyaçları ve gereksinimleri dikkate alınarak uzman profesyoneller tarafından uygun şekilde tasarlanması, kurulması ve bakımının yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir. Ayrıca, etkili ve güvenli yangın söndürme sağlamak için gazlı cihazlar ve sistemler güvenlik standartlarına ve yönetmeliklerine uygun olmalıdır.

Otomatik gazlı söndürme sistemleri, endüstriyel ve ticari tesisler, sunucu odaları, arşivler ve müzeler gibi değerli malzeme ve ekipmanların korunmasının öncelikli olduğu birçok alanda önemli bir yangın söndürme aracıdır. Hızlı ve etkili yangınla mücadele sağlar, hasarı en aza indirir ve can ve mal kurtarmaya yardımcı olur.

Gazlı Söndürme Sistemleri Montajı

Bu nedenle korunmasına ihtiyaç duyulan sektörler ve maddelerde gazlı sistemlerin her zaman daha ön planda olduğunu görmekteyiz. Tehlikeli madde danışmanları ve iş güvenliği uzmanları yangın söndürme tedbirlerini denetlerken, yangın sınıfına uygun söndürücü madde olup olmadığını da incelemektedir. Bu nedenle gazlı söndürme sistemleri nasıl çalışır konusunda bilgi sahibi olmaları, daha üst düzey bilgiler için ise yangın firmalarından eğitim almaları ve çalışanlara da bu eğitimleri aldırmaları gerekmektedir.

Günümüzde meydana gelen yangınların bir kısmının ihmalden kaynaklandığı düşünülecek olursa; her ne kadar tesisinizde gazlı söndürme sistemleri monte edilmiş olsa da; yangının en iyisi hiç başlamayandır.

  • İzlenme: 223